İsrail gazını yeni bir boru hattı ile Türkiye’ye getirmeye talip olan şirketlerden Turcas Petrol’ün CEO’su Batu Aksoy, proje için Türkiye ve İsrail arasında siyasi normalleşmeyi beklediklerini ifade ederek, “İki ülke siyasi konularda anlaşabilirse bu gaz üç yılda da getirilebilir” diyor.
ARALARINDA Enka, Turcas ve Zorlu’nun da bulunduğu bazı şirketler, İsrail açıklarındaki yataklardan çıkacak gazın yeni bir boru hattı ile Türkiye’ye getirilmesi konusunda müzakereler yürütüyordu. Yaklaşık iki yıl süren görüşmeler şimdilik sonuçsuz kalmış gözüküyor. İsrail’in Leviathan sahasında keşfedilen doğalgaz, son yılların en büyük keşiflerinden biri olarak lanse edilmişti. Leviathan sahasındaki bu gazın hangi yoldan Avrupa’ya ihraç edileceğiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Türkiye, İsrail gazı için hem pazar, hem Avrupa’ya transit anlamında en uygun alternatif olma özelliğinden bir şey kaybetmiş değil. Ancak henüz fikir aşamasındaki İsrail-Türkiye Boru Hattı Projesi’nin şu an durmuş durumda olduğu kaydediliyor. Projeyle ilgilenen şirketlerden Turcas’ın CEO’su Batu Aksoy, “Türkiye ve İsrail arasında siyasi normalleşmeyi bekliyoruz. Hem Türkiye’de bir seçim var, İsrail’de bir seçim vardı. Türkiye’nin İsrail’den birtakım beklentileri var. Bunların bazıları karşılandı, bazıları karşılanmadı. Her iki tarafta da hükümetlerin kurulmasının ardından ümit ediyoruz ki bu tarafta birtakım gelişmeler olacak ve proje ilerleyebilir hale gelecek” diyor.
ÜÇ YILA DA GELEBİLİR
Aksoy, “Bu gazın Türkiye’ye geleceğine inanıyor musunuz” sorumuza karşılık, “Bir gün bu gazın Türkiye’ye geleceğini düşünüyorum. Siyasi normalleşme olursa ve iki ülke birtakım siyasi konularda anlaşabilirse bence üç yılda da bu gaz getirilebilir Türkiye’ye. Olmazsa hiç olmayadabilir veya 5 yıl, 10 yıl sonra da olabilir. Çok bilinmeyen bir şey. Ama bilinen bir gerçek var ki, Türkiye halihazırdaki gaz tedarikçileriyle pazarlıkta daha iyi sonuçlar elde etmek istiyorsa alternatif tedarik kaynaklarını geliştirmek durumunda. Türkiye, Kuzey Irak, Doğu Akdeniz ve ilave Azeri gazı gibi kaynakları iyi değerlendirmek durumunda. Çünkü coğrafi olarak bu noktada avantajlı ve bunu daha iyi kullanmamız gerekiyor” yanıtını veriyor. İsrail doğalgazının Türkiye’nin kaynak çeşitlendirmesi için bir şans olduğuna işaret eden Aksoy, “Türkiye, üretici/satıcı taraf için büyük bir şans çünkü büyük bir pazar, doğalgaz tüketimi artıyor ve deniz altından yapılacak sadece 500 kilometrelik bir boru hattıyla bu gaz hemen pazara ulaşabilir. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde siyasi normalleşmeyle beraber taşlar yerine oturacaktır” diyor. İsrail gazının Mısır’a ihraç edilip, buradaki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesislerine verilmesine yönelik planlara yönelik ise Aksoy, “Her zaman üretici tarafı için veya satıcı taraf için iki ana hedef pazar vardı: Biri Mısır biri Türkiye idi. Mısır’la bir takım anlaşmaların yapılması Türkiye’nin gündemden düştüğü anlamına gelmiyor. Sadece birinin diğerinden daha hızlı ilerlediği anlamına geliyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Burada yapılan yorumlar, yorum yapan kişilerin kendi görüşleridir. Sitemiz yapılan yorumlardan sorumlu tutulamaz.