Yüzyıllardır günümüze gelen üretimi az ve dünyanın en pahalı yiyeceği olan Trüf Mantarı milyon dolarlara satıldığını duymaktayız. Bu kadar pahalı olması bile Trüf mantarı hala piyasada alıcı bulabilmektedir. Dünya zenginlerinin bu yiyeceği seçip mutfaklarında çeşitli pişirme teknikleri ile dünyaca ünlü aşçıların bu mantar için lezzetine lezzet katmak için pişirme teknikleri hala geliştirilmektedir.
Ormanlık alanda yerin 5 ile 20 cm altında yetişen Trüf mantarı, kendine has kokulu ektomikoriza cinsi bir mantar olup ve Akdeniz iklim kuşağı yaşayan bölgelerde yetişmektedir. Diğer bir adı da Domalan Mantarı olarak da bilinmektedir. Dünya üzerindeki üretimi yüzde 45’ini Fransa, yüzde 35’ini İspanya, yüzde 20’sini İtalya sağlamaktadır. Bir kaç çeşidi bulunan Trüf mantarı Kara elmas olarak da bilinen Siyah Trüf’dür. Kara elmas trüf mantarı en önemli ve değerli unsurlarından biri olup yetiştirilmesi çok zor bir mantar çeşididir.
Yaklaşık 70 kadar çeşidi olduğu bilinen Trüf mantarı, pek çok yerde yetiştirilmeye çalışılsa da başta Fransa ve İtalya olmak üzere İtalya, Hırvatistan ve İspanya ülkelerinde yetiştirilmektedir. Fransa’da yaklaşık 20 bin kişi kadar geçimini Trüf mantarı yetiştiriciliğinden sağlamaktadır. Ortalama ceviz büyüklüğünde 100 gram olan Trüf mantarları, taze kullanılması gerekmektedir. Bu mantarın tüketimi beş gün içinde tavsiye edilir. Fransa’da Lalbenque köyü’nde salı günleri satışa sunulan trüf mantarları bir çok insan almak için bu pazara gider. Bu kadar pahalı olmasına rağmen yaklaşık 20 dakikada gerçekleşir. Bu ürünü alanlar genelde omletin üzerine rende yaparak yerler. Genelde yağ, krema ve yumurta içeren yemeklerde kullanılır. Trüf mantarı’nın en önemli özelliği kokusu ve aromasıdır.
Bilinen çeşitleri ise, Siyah trüf mantarı, beyaz trüf mantarı, Tuber melanosporum (Siyah kış trüfü), Tuber aestivum (Yaz trüfü) türleri en çok kullanılan mantarlardır. Türkiye’de trüf yetiştiriciliği bildiğimiz kadarıyla şu an yapılmamaktadır. Güney Doğu Anadalu’da ara sıra köylüler tarafından toplanıp tüketilse de bilen kişi sayısı çok azdır. Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevda Kırbağ, yaptığı araştırmalar sonucunda Elazığ’ın Baskil İlçesine bağlı Karakaş köyü İbriş mezradaki meşelik alanlarda trüf mantarı yetiştiğini tespit etti.
Eski nesil Dünyadaki tanrı ve kralların besini olarak anılan Trüf mantarı özel yetiştirilen domuzlar ve köpekler ile bulunabilmektedir. Dünyada kara elmas trüf mantarı’nın en değerlisi olarak bilinmesine rağmen ülkemizde bolu’da beyaz trüf mantarı yetişmekte olup bu mantarı Bolu’da keşfeden Mantarcı İkizler olarak bilinen kardeşler geçimlerini mantar toplayarak sürdürmektedir. Dünyanın en kıymetli olan besini beyaz trüf mantarı ülkemizden ihraç edilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Burada yapılan yorumlar, yorum yapan kişilerin kendi görüşleridir. Sitemiz yapılan yorumlardan sorumlu tutulamaz.