28 Nisan'da yapılan lansmanı sonrası bir anda gündem olan LG'nin son üst seviye modeli olan G4 hakkında tartışmalar başladı. Bazı kesim G3'e göre pek birşey katılmadığını söylese de diğer bir yandan çok daha iyi özellikler sunduğunu iddia edenler var. Bakalım bu karşılaştırmamız sonucunda ne gibi çıkarımlar yapacağız.
Dev markalara göre geç bir tanıtım yapan LG, bakalım G2 kadar satış başarısı yakalayamadığı G3 modelini bu yeni G4 modeli ile geçebilecek mi? Haydi başlayalım.
İlk Adım: Teknik Özellikler
İlk adımımızda hemen kıyaslamaya girmek yerine başta G3'ün özelliklerini hatırlayalım ve G4'ün özelliklerine de tekrar göz atalım.
LG'nin geçen sene lanse ettiği G3 modeli, Gorilla Glass 3 ile korunan 5.5 inçlik 2K çözünürlüğündeki True HD IPS ekranı ile dikkat çekmişti. Qualcomm'un 4 çekirdekli ve 2.5GHz hızında çalışanSnapdragon 801 çipseti ve Adreno 330 grafik işlem biriminden gücünü alan cihaz 2GB veya b seçenekleri sunmakta ve bu doğrultuda 16GB ve 32GB depolama kapasitesi içermekteydi. 13MP çift led flaşlı ve OIS özellikli arka kamera ve 2.1MP ön kameraya sahip olan G3, Dolby Mobile ses özelliği ve 3.000mAh batarya barındırmakta.
Bu cihazın üst modeli olan G4 ise yine 5.5 inçlik 2K Quantum IPS ekranı, 6 çekirdekli ve 1.8GHzhızında çalışan Snapdragon 808 çipseti ve Adreno 418 grafik işlem birimi ile tanıtıldı. 3GB RAM ve32GB depolama kapasitesi sunan G4, 16MP çift led flaşlı ve OIS 2.0 özellikli arka kamera ve bön kameraya sahip. Ayrıca tıpkı bir önceki modeli gibi 3.000mAh batarya sunuyor.
Tasarımsal Kıyaslama
İlk olarak kıyaslamamıza cihazın içini düşünmeden bir dış görünüşünden başlayalım. Birbirine oldukça benzer bir tasarım anlayışı sunan her iki abi kardeşte LG'nin klasik tasarımını görmekteyiz.Akıllı Tuş adını verdikleri işlev tuşlarını arka tarafa konumlandıran LG, G serisinin ana hatlarını bu iki cihazda korumakta.
Ön taraftan baktığımızda neredeyse aynı görünen bu iki cihazda G3'ün bir tık önce olduğunu söyleyebilirim. Çünkü LG logosunun olduğu bölümde metal hissi sunan ayrıntının G4'e göre daha bir şık görüntü sunduğunu söyeyebilirim. Ayrıca buradan bakıldığında pek net olmasa da LG G3'teki ekran/gövde oranı %75.3 civarlarında iken bu G4'te %72.5 oranına gerilemiş. Bu da daha dikkatli baktığımızda ayırt edebileceğimiz G4'ün biraz daha köşegene yakın tasarımından kaynaklandığını düşünüyorum.
Arka tarafından baktığımızda ise LG G4'ün premium deri kaplamasının G3'teki fırçalanmış metal görünümüne göre çok daha şık olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Açma kapama tuşunda G2 gibi bir biçime dönen G4'ün şahsen bu bakımdan da G3'e göre daha güzel bir görüntü sunduğunu düşünmekteyim. Diğer G4 kapak tasarımına göre ise G3 daha şık durmakta. Ancak kameranın yeni şekli sanki G4'te daha güzel bir görüntü sunuyor gibi gelmedi de değil.
Yandan baktığımızda ise G4'ün o ince kavisini görmekteyiz. Böylece daha ele oturan ve kulağımıza götürdüğümüzde bir tık daha rahat konuşma sağlayacak olan bu ince kıvrım aynı zamanda %20 daha iyi bir dayanıklılık sağlamakta.
Donanımsal Kıyaslama
Donanım kısmına gelecek olursan G3'te kullandığı Snapdragon 801'i diğer rakip markaları Snapdragon 810'a yükseltmişken bu çipset yerine Snapdragon 808 hamlesi yapan LG, bir önceki modeline göre daha iyi bir performans alacağı kesin.
4'ten 6'ya çıkan işlemci sayısı ile daha düşük frekansta olsa da daha iyi performans sunan S808 işlemci kıyaslamalarında Snapdragon 805 ve 810 arasında bir yerde bulunuyor. Yani Snapdragon 810'dan hiç de aşağı kalır yanı olmayan 808 modeli, daha iyi bir tasarruf sağladığını da belirtelim. Ayrıca Adreno 330'a göre çok üstün bir performans sergileyen Adreno 418 grafik işlemcisi ise 2K ve4K görüntülemede oldukça rahat bir işlem yapabiliyor.
RAM noktasında ise 3GB olan her iki cihazda bu konuda bir üstünlük durumu söz konusu değil. Ancak genel bir değerlendirme yapacak olursak Snapdragon 801 hala üst seviye işlemci konumundayken Snapdragon 808 çok daha uzun süreli bir performans vaat ediyor. 808'de bulunan64-bit desteği de yine ayrı bir artı olarak haneye yazılmalı.
Ekran
Ekran konusunda her ne kadar bu iki cihaz da 5.5 inçlik 2K IPS ekran sunuyor olsa da LG G4'te bulunan "Quantum Display" özelliği G4'ü ciddi manada öne geçiriyor. %25 daha parlak ve daha canlı olacak olan bu ekran renk reprodüksiyonunu %20 arttırıyor. Ayrıca %50 daha iyi kontrast (1500:1) sunmakta.
G3'te ise çözünürlük açısından aynı verileri sunuyor olsa da parlaklık ve kontrast gibi ekran konusunda önemli etmenlerde piyasadaki her cihazla yarışabilecek olmasına rağmen G4'ün gerisinde kalıyor.
Sıra Geldi Kameraya
Bu kategoriye geldiğimizde ise ilk aklıma gelen farktan belirtmek isterim. G3 tanıtılırken -eğer yanlış hatırlamıyorsam- tasarımın iyileştirilmesinden ve 2K ekran ön plana çıkarılmıştı. Kamera konusunda da lazer otofokusa değinilerek yazılımsal geliştirmelerden bahsedildi.
Fakat G4'e geldiğimizde ise belki de LG yetkililerinin tüm lansmanlarda en çok üzerine durdukları konu kameraydı. Yani daha buradan galibiyetin G4'te olduğunu anlıyoruz. Ama biz yine de bir detaylı bakalım.
Geçen seneki model G3'te 13 MP, 4K çekim özellikli ve 4160x3120 piksel bir kamera bulunmakta.Lazer otofokus özelliğinin eklenmesiyle oldukça hızlı bir çekim ve fokuslama yapabilen G3, aynı zamanda OIS ile de el titremeleri gibi olumsuz çekim anlarında görüntülerin daha sabit çekilmesini sağlamakta. Çift ton flaş ile de daha canlı gece çekimleri sunan G3 kamera noktasında oldukça beğenilmişti.
Fakat G4'te bu özelliklerin neredeyse hepsi geliştirildi ve kamera 16MP çözünürlüğe yükseltildi. Lazer otofokusun bu modeldede kullanıldığını fakat OIS teknolojisinin v2.0'a yükseltildiğinibelirtmek gerek. Yani G3'te kamera hafif olarak yukarı-aşağı ve sağa-sola hareket edebiliyordu. Fakat G4'te çapraz oynamalar da yaparak çok daha iyi optik görüntü sabitleme ile karşı karşıya olacağız. Bunun yanı sıra f/1.8 desteği ile çok daha canlı fotoğraflar çekebilmenize olanak tanıyan G4'te bir de "Renk Spektrum Sensörü" adı verilen bir teknoloji ile belki de en gerçeğe yakın renklerin alındığı bir kamera performansı sunan mobil cihaz kamerası ile karşı kaşıya olduğumuzu belirtmek gerekli. Yani G4 özellikler bakımından en ciddi farkı G3'e kamera konusunda sunmakta.
Depolama ve Batarya
Bu iki özelliği bir arada almamın sebebi ise ortak olması. Yani hem G4 hem G3 3GB RAM ve 32GB depolama kapasitesi sunmakta. Batarya noktasında da her ikisinde 3.000mAh batarya bulunuyor. Tek fark ise LG yetkililerine göre G4 modeli 1 günü rahatlıkla çıkarabilecekmiş.
Ayrıca her iki cihazda da bataryanın değiştirilebilir olması da diğer cihazlara nazaran bir artısı olduğunu söyleyebilirim.
Sonuç
Sonuç olarak birbirine yakın gibi duran bu iki cihaz aslında büyük farklar barındırmakta. Yani G4 modeli G3 modeline göre açık ara farkla önde. Ama farklı bir açıdan ele alacak olursak G3'ten G4'e geçmeye değer mi bunu düşünelim. Ya da yeni bir telefon alacak biri G3 mü yoksa G4 mü almalı? Bunu cevaplayalım.
Şahsen G4 modelini çok beğendim. Bence gayet geliştirilmiş bir model ama işlemci noktasında 808 yerine S810 görmek daha iyi olurdu elbet. Ama eğer ki para durumunda sorununuz yoksa G3'ten G4'e rahatlıkla geçilebileceğini söyleyebilirim.
Ama G3'ü alalı daha olmamış ise çok da gerekli değil. Bunun sebebi ise Snapdragon 801'in hala gayet üst düzey performans sergileyen bir çipset olması. Hatta ve hatta G2 bile şu anda her şeyi sıkıntısız çalıştırabilen bir cihaz. Yani parasal rahatlığınız yoksa G2'den G4'e ya da G3'ten G4'e geçmeye pek de gerek yok. Dediğim gibi G4 bu iki cihaza da ciddi fark atıyor. Ama bu cihazlardan ona da yükseltmeye pek de gerek olmadığını düşünüyorum. Yeni telefon alacak biri de durumu iyiyse rahat rahat G4'ü tercih etmeli, ama parasal konuda sıkıntılar varsa G3 hatta G2 bile tercih edilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Burada yapılan yorumlar, yorum yapan kişilerin kendi görüşleridir. Sitemiz yapılan yorumlardan sorumlu tutulamaz.