• BIST 9192.66
  • Altın 2919.912
  • Dolar 34.4529
  • Euro 36.4072
  • Adana 20 °C
  • Ankara 14 °C
  • Amasya 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Bolu 13 °C
  • Çorum 14 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Giresun 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Kastamonu 10 °C

MHP Yepyeni Bir Sürece Giriyor!

MHP Yepyeni Bir Sürece Giriyor!
Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) muhaliflerin olağanüstü kurultay toplama mücadelesi sürüyor.

Milliyet'te yer alan habere göre bazı delegelerin "diğer adayları küstürmemek"  için fazla imza verdiğinin belirlenmesi üzerine muhaliflerin avukatları, hafta  içi toplanarak delege imzalarının tasnifini yapacak. Noter onaylı imzaların  gelecek hafta başına kadar MHP Genel Merkezi'ne verilmesi bekleniyor.

Bahçeli'nin "başvuruyu kabul etmeyecekleri" yönündeki açıklamalarına  rağmen avukatlar imzaları partiye götürecek ve teslim etmeye çalışacak.  Muhalifler, "muhalif delegelerin ortaya çıkması amacıyla başvurunun parti  tarafından kabul edileceğini" öngörüyor. Eğer avukatlar, imzaları vermek üzere  gittiklerinde binaya alınmazlarsa aynı gün mahkemeye başvuracaklar. Mahkeme  başvuruyu haklı görürse Genel Merkezin olağanüstü kurultayı kararda belirtilen  sürede toplaması veya MHP üyeleri arasından 3-4 kişilik bir kayyum heyeti  atayarak kurultayı bu heyetin yapması yönünde karar alabilecek.

Öte yandan siyasi partilere atanacak kayyum heyetinin yetkileri genel  başkan ve parti organlarının görevlerini etkilemiyor, sadece kurultayın  toplanmasına dönük çağrı yapma, listeleri askıya çıkarma, salonu tutma ve  kurultayı toplayarak sonucunu ilgili makamlara sunmakla sınırlı olabiliyor.  MHP'ye kayyum heyeti atansa bile genel başkan ve bütün parti organları bu süreçte  görevlerini aynen sürdürecekler, kayyum heyeti sadece kurultayı toplama iş ve  işlemlerini yürümekle yetkili ve sorumlu olacak.

2005'te mahkeme kabul etmedi

Ülkü Ocakları kurucu Genel Başkanı Ramiz Ongun, 2005 yılında  delegelerden imza toplamış ve partiyi olağanüstü kurultaya götürmek istemiş ama  başarılı olamamıştı.

Söz konusu tarihte Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin, "Toplasınlar imzaları, eksik imzaları varsa ben tamamlarım"dediği ancak imzaların teslim  edilmesinin ardından genel merkez tarafından bazı delegelerin imzalarını geri çekmeye ikna edildiği, bazı delegelerin de delegeliklerinin düşmesine neden olan geçmiş tarihli istifa dilekçesi verdikleri medyaya yansımıştı.

Ongun ve ekibi, "16-17 eksik delege imzası" nedeniyle partiyi  olağanüstü kongreye götürememiş, mahkemeye yaptıkları başvuru da kabul  edilmemişti.

"Bahçeli seçilemiyordu"

MHP'li eski Bakan Koray Aydın da 2009 olağan kongresine 6 ay kala, o  günkü MHP tüzüğüne göre, Devlet Bahçeli'nin "5 dönem kuralı gereği zaten  seçilemeyeceğini" savunarak 29 Mayıs 2009 günü olağanüstü kongre istemiş, genel  merkezden gelen "imza toplanması lazım" şeklindeki açıklamanın ardından 30  Mayıs'ta mevcut  bin 174 delegeden 255'inin imzasını genel merkeze sunmuştu.

15 Haziran 2009 tarihinde dönemin MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı  tarafından yapılan yazılı açıklamada, olağanüstü büyük kongrenin toplanmasını  zorunlu kılacak herhangi bir durumun olmadığı bildirilmişti. 2005 yılında olduğu  gibi yine bazı delegeler"ikna edilmiş", bazı delegeler de "başka partiye de üye oldukları için" partiden ihraç edilmişti.

Bu gelişmenin ardından Sulh Ceza Hakimliğine başvuran Koray Aydın ve arkadaşlarına, 4 eksik imza olduğu gerekçesiyle mahkemeden olağanüstü kurultay  kararı çıkmamıştı. Aydın ve arkadaşları, olağan kurultaya az bir süre kalması dolayısıyla istifa, ihraç ve geri alınan imzalara dönük mahkeme kararına itiraz  yoluna gitmemişti.

2009 Yılı Kasım ayında toplanan 9. MHP Büyük Kurultayı'nda tüzükteki 5  dönem kuralı kaldırılmış ve Devlet Bahçeli tek aday olarak Genel Başkan seçilmişti.

"Partinin bu duruma düşmemesi gerekir"

Eski Adalet Bakanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Siyasi Partiler Kanunu'nda büyük kongrenin kimler tarafından, kimlerin istemi  üzerine toplanacağının belirtildiğini söyledi.

Kanunun 14. maddesine göre en yüksek karar organının büyük kongre  olduğunu belirten Türk, büyük kongrenin 2 yıldan az, 3 yıldan fazla olmamak üzere  parti tüzüğünün gösterdiği süreler içinde toplandığını anlattı.

Olağanüstü kurultayların, genel başkanın veya merkez karar ve yönetim  kurulunun lüzum görmesi veya büyük kongre üyelerinin en az 5'te 1'inin yazılı  istemi üzerine yapıldığını aktaran Türk, "Siyasi Partiler Kanunu'na göre, MHP'de  imzalar gerekli sayıya ulaşırsa bunu Genel Başkan'a sunacaklardır. Genel Başkan  bunun gereğini yerine getirmek durumunda. Aksi halde yargıya başvurulması, yargı  tarafından büyük kongrenin toplantıya çağrılması söz konusu olabilir ama MHP gibi  köklü bir partinin bu duruma düşmemesi gerekir" dedi.

Türk, mahkeme tarafından kurultay için kayyum atama yoluna  gidilebileceğini ancak bunun çok istisnai bir durum olduğuna işaret ederek, böyle  bir durumun, ancak o partinin organları ortadan kalktığı zaman söz konusu  olabildiğini dile getirdi.

Türk, MHP'de gerekli organların, Genel Başkan'ın iş başında olduğunu  belirterek, imzaların toplanması halinde kayyum atanarak MHP hakkında kamuoyunda  farklı bir imaj oluşmaması için Genel Başkan tarafından gereğinin yapılması  gerektiğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Burada yapılan yorumlar, yorum yapan kişilerin kendi görüşleridir. Sitemiz yapılan yorumlardan sorumlu tutulamaz.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberler Webte | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim