Ülkemizde yoğun olarak yaşanan soba zehirlenmelerine karşı Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Elektronik Bölümünden 5 öğrenci tarafından tasarlanan "Hava Kalitesi" adlı özel proje birçok kişinin hayatını kurtaracak.
Bildiğiniz gibi ülkemizin kış aylarındaki en büyük problemlerinden biri de soba zehirlenmeleri olarak dikkat çekmekte. Genellikle bilinçsiz kullanım sebebiyle yaşanan karbonmonoksit zehirlenmeleri nedeniyle yaşanan üzücü olaylar her yıl haberlerde gördüğümüz vakalar olması gerçekten üzücü. (Aynı zamanda gerekli önlemlerin alınmadığı kömür üretimi nedeniyle yaşanan felaketlerimiz de var)
İşte bu noktada bir çözüm bulmak isteyen Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Elektronik Bölümünden 5 öğrenci, ürettikleri "Hava Kalitesi" adlı projesiyle bu soruna güzel bir önlem almışlar.
Öğrenciler tarafından üretilen sistemde evlere yerleştirilecek hava kalitesini ve ortamdaki karbonmonoksit miktarını ölçen sensörler, evdeki bu tehlikeli gazın yüksek seviyelere çıkmasıyla otomatik olarak evinizdeki pencereleri açarak evin havalanmasını ve karbonmonoksitin dağılarak içerie oksijen akışının sağlanarak hayat kurtaracak. Ayrıca ortamdaki karbonmonoksit miktarı 0'a indiğinde ise pencereler tekrar kapanabilecek.
Bildiğiniz gibi soba zehirlenmeleri genellikle gece uykuda yakalanan vakalar olması sebebiyle bu sistem sayesinde eviniz kendi önlemini alarak sizin hiçbir şeyi farketmeden karşı karşıya kalabileceğiniz ölüm riskini ortadan kaldıracak. Siz de rahat uykunuza devam edebileceksiniz.
Projede yer alan öğrencilerden 18 yaşındaki Salih Bakkal, özellikle kış aylarında soba kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerinin çok sık yaşandığına dikkat çekti ve arkadaşlarıyla bu tür üzücü olayların önlenmesi için çalışma yaptıklarını anlattı.
Bakkal, sistemi yaklaşık 4 aylık bir hazırlık sonucu geliştirdiklerini belirterek, "Evin içine gaz algılayıcı sensörler yerleştirdik. Gazın algılanması durumunda, sistem, pencereleri otomatik açarak ortamdaki havanın temizlenmesini sağlıyor. Ortamda oksijen belli bir seviyeye geldiğinde ise camlar otomatik olarak tekrar kapanıyor" diye konuştu.
Projede görevli bir diğer öğrenci Kaan Yağcı da sistemin konutlara düşük maliyetle kurulmasının mümkün olduğunu ifade ederek, "Ortamdaki gazları uzaklaştırmanın en iyi yolu havalandırmadır. Sistem bunu yapıyor. Böylece can kaybı yaşanmasını engelliyor. Firmalarla projenin hayata geçirilmesi için görüşmeler yapacağız. Girişimlerimiz sürüyor" ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Burada yapılan yorumlar, yorum yapan kişilerin kendi görüşleridir. Sitemiz yapılan yorumlardan sorumlu tutulamaz.